Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

δημιούργημα των Τεγεατών της Αθήνας και του Πειραιά,

H ιδρυση

Ο Τεγεατικός Σύνδεσμος, δημιούργημα των Τεγεατών της Αθήνας και του Πειραιά, δεν είναι μόνο ένα από τα αρχαιότερα κοινωφελή σωματεία της χώρας μας. Είναι -κατά γενική ομολογία- και ένας από τους πλέον δραστήριους συλλόγους της Eλληνικής επικράτειας, έχοντας να επιδείξει μια πρωτοποριακή και πολυσχιδή δραστηριότητα.

Ο Τεγεατικός Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1883 από θαρραλέους Τεγεάτες, με πρωτοστάτη και εμψυχωτή έναν φλογερό πατριώτη, το Λεωνίδα Σβώλο. Από τότε ως τηλαυγής φάρος έλαμψε, εξακολουθώντας μέχρι τις μέρες μας να στέλνει το ελπιδοφόρο πνευματικό του φως σε όλη την Ελλάδα.

Το έργο και οι δραστηριότητες του Τεγεατικού Συνδέσμου δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αδιάκοπη συλλογική προσφορά προς τον άνθρωπο και μια μεγάλη αγάπη προς τη γενέτειρα, που δεν είναι το συγκεκριμένο χωριό του καθενός αλλά μια ευρύτερη περιοχή, η Τεγέα.

αδιακοπη συλλογικη προσφορα

Ο Τεγεατικός Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1883 από θαρραλέους Τεγεάτες, με πρωτοστάτη και εμψυχωτή έναν φλογερό πατριώτη, το Λεωνίδα Σβώλο. Από τότε ως τηλαυγής φάρος έλαμψε, εξακολουθώντας μέχρι τις μέρες μας να στέλνει το ελπιδοφόρο πνευματικό του φως σε όλη την Ελλάδα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ

Μερικά μόνο από τα σημαντικά επιτεύγματα του Τ.Σ. κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης Ιστορίας του είναι:

Η αναστήλωση του κατερειπωμένου αρχαίου Βυζαντινού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παλαιά Επισκοπή Τεγέας.

Η ίδρυση πρότυπου αγροκηπίου, όπου κατ’ έτος φυτεύονταν και καλλιεργούνταν χιλιάδες καλλωπιστικά και οπωροφόρα δένδρα, τα οποία και διανέμονταν δωρεάν, προ διάδοση της δενδροκαλλιέργειας.

Η ίδρυση πρακτικής Γεωργικής Σχολής

Η ίδρυση και λειτουργία επί σειρά ετών της Οικοκυρικής Σχολής.

Η τοποθέτηση στο κέντρο του Συνδεσμικού χώρου Παντεγεατικού Ηρώου στη μνήμη των πεσόντων στους πολέμους της πατρίδας μας.

Η αναβίωση των «Αλεαίων», των αθλητικών αγώνων της αρχαιότητας και η τοποθέτηση της «Ολυμπιακής Πλάκας» στο χώρο των πλατάνων σε ανάμνηση του 31ου Διεθνούς Ολυμπιακού Συνεδρίου (22-5-1934), όπου αποφασίστηκε η οργάνωση λαμπαδηδρομίας από την Ολυμπία έως το Βερολίνο.

Η οργάνωση της Γεωργοεκπαιδευτικής Έκθεσης Αρκαδίας, που από το 1970 εξελίχτηκε σε Παμπελοποννησιακή.

Η δημιουργία και λειτουργία Λαογραφικού Μουσείου στο κτήριο της Πρώην Οικοκυρικής Σχολής.

Η βράβευση των αριστούχων μαθητών και χορήγηση υποτροφιών σε Τεγεάτες μαθητές και φοιτητές και άλλα πολλά.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ

Για την εξαίρετη και δημιουργική του δράση ο Τεγεατικός Σύνδεσμος αναγνωρίσθηκε και έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών, από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, από το Ινστιτούτο αξιοποίησης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ελλάδας και άλλους κρατικούς φορείς.

καθιερωση παμπελοποννησιακησ εκθεσησ τεγεασ

Κυριότερο όλων είναι η καθιέρωση, από την ίδρυσή του, μεγάλης θρησκευτικής και εμπορικής πανήγυρης και πολλών παράλληλων εκδηλώσεων με την ευκαιρία του εορτασμού της Κοίμησης της Θεοτόκου. Η εμποροπανήγυρη προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, προσκυνητές και εμπορευόμενους από όλη την Ελλάδα.