ΠΑΜΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΓΕΑΣ

Παμπελοποννησιακή Έκθεση

ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΓΕΑΣ

Στην καρδιά του πάρκου της Παλαιάς Επισκοπής, σε έναν ειδυλλιακό χώρο που σκεπάζεται από αιωνόβια πλατάνια και συνορεύει με τα σπουδαιότερα μνημεία της τεγεατικής αρχαιότητας, ο Τεγεατικός Σύνδεσμος διοργανώνει κάθε χρόνο, παράλληλα με τη φημισμένη εμποροπανήγυρη, την Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας, την αρχαιότερη τοπική έκθεση της χώρας.

Η Έκθεση αυτή έχει να επιδείξει μια επιτυχημένη πορεία πάνω από 40 χρόνια στα τεγεατικά δρώμενα, έχοντας καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι των εκδηλώσεων που διοργανώνονται κάθε χρόνο στα πλαίσια του εορτασμού της Κοίμησης της Θεοτόκου.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ

Η Έκθεση αυτή έχει να επιδείξει μια επιτυχημένη πορεία πάνω από 40 χρόνια

Τόπος συνάντησης Αγρότη με βιομήχανο, βιοτέχνη & έμπορο

Το έτος 1960 ο Τεγεατικός Σύνδεσμος, με τη συνεργασία του Υπουργείου Γεωργίας, οργάνωσε για την εξυπηρέτηση των αναγκών του αμιγώς αγροτικού πληθυσμού της περιοχής την πρώτη Γεωργοεκπαιδευτική Έκθεση της χώρας. Η έκθεση αυτή λειτούργησε με τη συγκεκριμένη μορφή για μια δεκαετία με λαμπρά αποτελέσματα.

Ήταν το 1970 η χρονιά που το κράτος, αναγνωρίζοντας την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική της σημασία, την προήγαγε σε Παμπελοποννησιακή Έκθεση Γεωργίας και Γεωργικών Μηχανημάτων υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εμπορίου.

Από τότε η Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας έχει προσφέρει σπουδαίες υπηρεσίες στην ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Χάρη στη νευραλγική της θέση –βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Πελοποννήσου- αποτέλεσε τον τόπο συνάντησης του αγρότη της Τεγέας αλλά και της νότιας Ελλάδας γενικότερα με το βιομήχανο, το βιοτέχνη και τον έμπορο.

Μέσω αυτής οι εξελίξεις της γεωργικής τεχνολογίας και τα σύγχρονα μέσα μηχανικής καλλιέργειας της γης έφτασαν στην Τεγέα, προβλήθηκαν αποτελεσματικά στον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής και υιοθετήθηκαν από αυτόν, με αποτέλεσμα την εισαγωγή νέων, προοδευτικών μεθόδων καλλιέργειας, την αύξηση της πρωτογενούς παραγωγής και τη βελτίωση των όρων ζωής των Τεγεατών.

Παράλληλα πλαισιώνεται από πολιτιστικές εκδηλώσεις

Η Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας έχει καταξιωθεί ως θεσμός και έχει συντελέσει στη βελτίωση της παραγωγής και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας. Το στοίχημα για το διοργανωτή της τα τελευταία χρόνια ήταν να διατηρηθεί αυτή επίκαιρη, προσαρμοζόμενη στη ραγδαία μετεξέλιξη των παγκόσμιων δεδομένων και συνεπώς και της ελληνικής πραγματικότητας και αφουγκραζόμενη τις σύγχρονες ανάγκες της τεγεατικής κοινωνίας. Και είναι ένα στοίχημα που κερδήθηκε.

Έτσι η Έκθεση, διατηρώντας τον παραδοσιακά γεωργικό προσανατολισμό της, εμπλουτίστηκε με θεματικές ενότητες που την καθιστούν επωφελή για τον κάτοικο της Τεγέας και ελκυστική για τον επισκέπτη. Για παράδειγμα, στο χώρο αυτό εκτίθενται πλέον, εκτός από τα συμβατικά προϊόντα της τεγεατικής γης, νέα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται και προτείνονται στους αγρότες της Τεγέας σύγχρονοι, εναλλακτικοί τρόποι ενασχόλησης με τη γεωργία.

Οι επισκέπτες της Έκθεσης έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η προβολή των οποίων, σε συνδυασμό με τη γενικότερη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν πρωταρχικούς σκοπούς της Έκθεσης. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται τέλος στον τομέα του πολιτισμού.

Επιφανή εκπαιδευτικά ιδρύματα από την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μη κερδοσκοπικά σωματεία και πλήθος άλλων πολιτιστικών φορέων δίνουν το «παρών» στην Έκθεση, παρουσιάζοντας το πολυσχιδές έργο τους.

Κι όλα αυτά εν μέσω μιας σειράς σημαντικών πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Τεγεατικός Σύνδεσμος στα πλαίσια της λειτουργίας της Έκθεσης, συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες, θεατρικές παραστάσεις και χορευτικές εκδηλώσεις.