ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΓΕΑΣ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του όμορφου, πετρόκτιστου κτηρίου της πρώην Οικοκυρικής Σχολής Τεγέας, ιδιοκτησίας του Τεγεατικού Συνδέσμου, που βρίσκεται ανάμεσα στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αλέας Αθηνάς και του Βυζαντινού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1996 τη λειτουργία του το Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας.

 

Ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της λαογραφικής έρευνας αφορά την καθημερινή υλική ενασχόληση του ανθρώπου, το περιβάλλον μέσα στο οποίο ασκεί την δραστηριότητα του, την ίδια την εμφάνιση και τη διατροφή του. Σ’αυτόν τον κλάδο της λαογραφίας η ομάδα οργάνωσης του Λαογραφικού Μουσείου Τεγέας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, χωρίς να αποκλείει τη σταδιακή ανάπτυξη και άλλων κλάδων.

ΗΡΩΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ

Παρακάμπτοντας αριστερά τον αρχαιολογικό περίβολο και ακολουθώντας το επίκεντρο του μαρμάρινου ανδριάντα του ηρώου πεσόντων, το βλέμμα μας φτάνει στο Μέγαρο της Οικοκυρικής Σχολής, που στεγάζει το περίφημο Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας. Βγαίνοντας έξω από το μεσαιωνικό περίβολο, θα περάσουμε την «Πύλη του Ολυμπισμού», για να αντικρίσουμε στο βάθος το διονυσιακό και ολυμπιακό αμφιθέατρο, όπου δεσπόζει ο μαρμάρινος ολυμπιακός βωμός. Κάτω από τα πόδια μας βρίσκεται το «Φρέαρ του Κήπου», που άρδευε το πασίγνωστο στο πανελλήνιο αγροκήπιο του Τεγεατικού Συνδέσμου. Γύρω μας τέσσερα αιωνόβια πλατάνια και αριστερά μια επιγραφή στο μεσαιωνικό τείχος θυμίζει την ιστορική απόφαση (22-5-1934) αφής και μεταφοράς της φλόγας από την Ολυμπία στους τόπους τέλεσης κάθε φορά των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΓΕΦΥΡΑ ΤΗΣ ΤΕΓΕΑΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΓΕΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Το Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας ανασκαλεύει μνήμες του παρελθόντος. Για τους μεγαλύτερους σηματοδοτεί ένα νοσταλγικό ταξίδι στη δύσκολη αλλά γαλήνια και απλοϊκή ζωή των παιδικών και νεανικών τους χρόνων, ξεκουράζει την ψυχή τους από τις φροντίδες και τις μέριμνες της ζωής. Ταυτόχρονα όμως γαλουχεί τους νεότερους, διασώζοντας μια ολόκληρη εποχή από τη λήθη και παρουσιάζοντάς τη ολοζώντανη μπροστά τους, τους κάθιστά κοινωνούς της πολιτισμικής παράδοσής του τόπου τους, διδάσκει ήθη και έθιμα στη νέα γενιά και διαπλάσσει την ιστορική της συνείδηση.


Γίνεται έτσι μια γέφυρα που ενώνει την Τεγέα του χθες με την Τεγέα του σήμερα, που τρανώνει τη νοσταλγία και δυναμώνει τον εσωτερικό πόθο για γυρισμό στο χώρο των ωραίων και αγνών αναμνήσεων.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 – 15:00,  Σάββατο 10:00 – 16:00
Ανοιχτά όλες τις ημέρες κατά την διάρκεια της Εμπορομπανήγυρης 14 – 21 Αυγούστου 09:00 – 22:00
Και τις υπόλοιπες ημέρες του έτους μετά από τηλεφωνικό ραντεβού για σχολικές ή εκδρομικές ομάδες.

Πληροφορίες:
2710 556012 (Γραφείο Τεγεατικού Συνδέσμου, Παλαιά Επισκοπή)
210 8211116 (Γραφείο Τεγεατικού Συνδέσμου, Αθήνα)

χωρια τησ τεγεασ