ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΤΕΓΕΑ

Napa Valley

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΕΓΕΑΣ

      Βρισκόμαστε στην αρχαία αγορά της πόλεως των Τεγεατών. Με ευλάβεια και κατάνυξη ακολουθούμε τα βήματα της Παναγιάς, που μας ξεναγούν στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Παλαιάς Επισκοπής, έκτασης 60 στρεμμάτων. Πρώτος μας σταθμός το τοξωτό ανάλημμα του αρχαίου θεάτρου των ελληνιστικών χρόνων, δωρεά στους Τεγεάτες από τον Αντίοχο το Δ’ τον Επιφανή. Και πάνω του ο βυζαντινός Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πεντάτρουλος και σταυροειδής, μεγαλειώδες κομψοτέχνημα του 11ου αι. μ. Χ.

      Περνώντας τη βόρεια γέφυρα του θεάτρου, αντικρίζουμε δεξιά το τμήμα του μεσαιωνικού τείχους του 10ου αι. μ .Χ. με την περίφημη «Ανατολική Πυλίδα». Αριστερά βρίσκονται τα ερείπια της Αγοράς των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, ενώ στο κέντρο της ανασκαφής κυριαρχεί ο τελευταίος παλαιοχριστιανικός επισκοπικός ναός της Τεγέας (τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική), με βαπτιστήρι και λουτρό. Η καταστροφή του από φωτιά στις αρχές του 7ου αι. σηματοδοτεί το τέλος της αρχαίας Τεγέας, που αποτέλεσε σημαντικό επίκεντρο διάδοσης της χριστιανικής πίστης και λατρείας.

ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ Η ΝΕΩΤΕΡΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Στις αίθουσες του μουσείου βλέπει ο επισκέπτης να ξετυλίγεται μπροστά του ολόκληρος ο πολιτισμός και καθημερινός τρόπος ζωής της αγροτικής Τεγέας μέσα από τα διάφορα αντικείμενα – εκθέματα, που αποτελούν ένα θησαυρό μνήμης. Εδώ στεγάζονται φιλόξενα οι αναμνήσεις μιας άλλης εποχής. Εδώ ζωντανεύει η νεότερη κληρονομιά της Τεγέας.

Γεωργικά εργαλεία, σκεύη καθημερινής χρήσης, ρούχα και φορεσιές κατανεμημένα ανά επάγγελμα και λειτουργία της καθημερινής ζωής. Συλλογές παραδοσιακών υφαντών, κεντημάτων, τοπικών φορεσιών και φωτογραφιών, καθώς και ο παραδοσιακός αργαλειός. Αναπαραστάσεις παλαιών εργαστηρίων (πεταλωτήριο, τσαγκαράδικο, σιδηρουργείο, κουρείο, κηροπλαστείο, ξυλουργείο) και χώρων παραδοσιακού σπιτιού (σάλα, κρεβατοκάμαρα, γωνιά, κουζίνα, πλυσταριό, ζυμωτήρι).

ΠΥΛΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΕΓΕΑΣ

Το Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας ανασκαλεύει μνήμες του παρελθόντος. Για τους μεγαλύτερους σηματοδοτεί ένα νοσταλγικό ταξίδι στη δύσκολη αλλά γαλήνια και απλοϊκή ζωή των παιδικών και νεανικών τους χρόνων, ξεκουράζει την ψυχή τους από τις φροντίδες και τις μέριμνες της ζωής. Ταυτόχρονα όμως γαλουχεί τους νεότερους, διασώζοντας μια ολόκληρη εποχή από τη λήθη και παρουσιάζοντάς τη ολοζώντανη μπροστά τους, τους κάθιστά κοινωνούς της πολιτισμικής παράδοσής του τόπου τους, διδάσκει ήθη και έθιμα στη νέα γενιά και διαπλάσσει την ιστορική της συνείδηση.


Γίνεται έτσι μια γέφυρα που ενώνει την Τεγέα του χθες με την Τεγέα του σήμερα, που τρανώνει τη νοσταλγία και δυναμώνει τον εσωτερικό πόθο για γυρισμό στο χώρο των ωραίων και αγνών αναμνήσεων.

"ΜΕΣΑΙΟΝΙΚΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΝΙΚΛΙΟΥ"

     Αφήνουμε στην καμπή του δρόμου δεξιά μας το φυτώριο του αγροκηπίου και φτάνουμε στην «εξέδρα του νόστου» με τα τέσσερα ιωνικά κιονόκρανα. Συνεχίζουμε να βηματίζουμε ανατολικά, στα δεξιά μας ο χώρος διεξαγωγής του διαγωνισμού χορού και τραγουδιού, που κάθε χρόνο σηματοδοτεί το τέλος του πανηγυριού. Μπαίνοντας πάλι στο μεσαιωνικό περίβολο των τειχών, το βλέμμα μας ταξιδεύει μέχρι το βόρειο τέρμα της παράλληλης στο μεσαιωνικό τείχος στοάς ενώ μπροστά μας η «Μικρή Ανασκαφή» με έναν πλατύ τοίχο θεμελίων μας παραπέμπει στο μεσαιωνικό παλάτι του Νικλίου, όπως μετονομάστηκε στα μεσοβυζαντινά χρόνια η αρχαία Τεγέα. Μια οκταγωνική σύνθεση με δέντρα αριστερά , το «Μνημείο των Δημοτών», υποδηλώνει τους οχτώ καταρχήν και κατόπιν εννιά περιφερειακούς δήμους που συνοικίστηκαν για να αποτελέσουν το Δήμο των Τεγεατών.

     Τελευταίο αντικρίζουμε το μνημείο ευγνωμοσύνης του Τεγεατικού Συνδέσμου, το μπρούτζινο άγαλμα της Τεγεάτισσας Μάνας.

     Ολοκληρώνεται έτσι η νοσταλγική περιήγησή μας στην Τεγέα του Χθες, που με χαρά περιμένει τους επισκέπτες του Σήμερα αλλά και του Αύριο…  

χωρια τησ τεγεασ